ARTNOISE DESIGNERS LTD
145 G.S. RAKOVSKI Str. Center SOFIA
1000 SOFIA
BULGARIA

Contact Us:
create@artnoisedesigners.com

 

Προστασία Ιστοσελίδας από, Hackers και Malware…

— emails

Προστασία Ιστοσελίδας από, Hackers και Malware…

Το τελευταία χρόνια η αύξηση κακόβουλων επιθέσεων στο διαδίκτυο γίνεται ακόμη εντονότερη. Η Artnoise designers ζεί από κοντά αυτό τον πόλεμο, προσπαθώντας καθημερινά να επιλύσει ζητήματα και πρόβλήματα που στις περισσότρες φορές δεν γνωρίζετε ούτε εσείς οι ίδιοι.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ιστοσελίδων σήμερα, είναι αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια ιστοσελίδας. Είναι σύνηθες φαινόμενο, κυρίως δυναμικές ιστοσελίδες (WordPress, Magento, Drupal, Joomla) να πλήττονται από επιθέσεις διαφόρων μορφών. Αυτές οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους δεν στοχοποιούν μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τις περισσότερες φορές ο επιτιθέμενος ενεργεί χωρίς να έχει όφελος από την επίθεση.

Ποια είναι τα είδη επιθέσεων ;

Οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται στις ιστοσελίδες χωρίζονται κυρίως σε δυο κατηγορίες. Σε αυτές που στοχεύουν τις υποδομές της ιστοσελίδας όπως τον server φιλοξενίας και σε αυτές που στοχεύουν την ίδια την ιστοσελίδα σε επίπεδο κώδικα. Οι κακόβουλες επιθέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των server είναι δεδομένο ότι η κακόβουλη ενέργεια σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετά  δύσκολή έως αδύνατη.  Αντιμετωπίζονται πάντα αποτελεσματικά από τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας (hosting provider).
Από την άλλη, οι επιθέσεις που προσβάλουν την ίδια την ιστοσελίδα σε επίπεδο κώδικα, δεν αποτελούν ευθύνη των παρόχων και δεν παρέχεται καμία υποστήριξη επιδιόρθωσης ή καθαρισμού. Στην τελευταία περίπτωση οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές ακόμη και με επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας από την αρχή.

Πώς προσβάλλεται μια ιστοσελίδα από Hackers ή Malware ;

Οι σύγχρονες δυναμικές ιστοσελίδες όπως το WordPress, αποτελούνται από την κύρια πλατφόρμα της ιστοσελίδας και από μικρές εφαρμογές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών όπως τα στατιστικά στοιχεία, η σύνδεση με τα social media, οι φόρμες επικοινωνίας, τα πρόσθετα (plugins)  κ.α. Τόσο η ίδια η πλατφόρμα, όσο και οι πρόσθετες εφαρμογές, παρουσιάζουν κενά ασφαλείας τα οποία διορθώνονται από τους δημιουργούς των εφαρμογών μόλις αυτά εντοπιστούν. Αυτά τα κενά εκμεταλλεύονται κάποιοι και πλήττουν τις ιστοσελίδες. Ακόμα, άλλες αιτίες είναι η ελλιπής γνώση των κατόχων ιστοσελίδων, οι οποίοι πολλές φορές ευθύνονται για κενά ασφαλείας όπως η χρήση μη ισχυρών κωδικών σε FTP και πίνακα ελέγχου ιστοσελίδας, όπως και σε φακέλους/αρχεία με λανθασμένα δικαιώματα.

Ποιες είναι οι συνέπειες μια επίθεσης από Hackers ή Malware ;

Οι συνέπειες μιας επίθεσης μπορεί να είναι από μηδαμινές έως ολέθριες. Η προσβολή μιας ιστοσελίδας από hackers ή malware μπορεί να οδήγησει σε πλήρη διαγραφή του περιεχομένου της, έως και σε διαγραφή της από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Google. Διαφημιστικά προγράμματα και αναρτήσεις που έχουν πληρωθεί για να κάνετε internet marketing όλα χάνονται.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τιποτα δεν είναι ασφαλές αλλά υπάρχουν διαδικασίες και εργαλεία που μπορούν να ανεβάσουν την προστασία της ιστοσελίδας σας.
Αυτό οφείλεται στην συντήρηση και όχι στην φιλοξενία (hosting) της σελίδας.

No Comments

Leave a comment